Пројекат FUELPAGE: Студијска посета институцијама надлежним за мониторинг квалитета деривата нафте у Чешкој

Делегација представника Тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства рударства и енергетике, Националног нафтног комитета Србије и Машинског факултета Универзитета у Београду учествовала је у тродневној студијској посети Чешкој, која је реализована у оквиру пројекта „Изградња капацитета за унапређење мониторинга квалитета деривате нафте – пренос најбоље праксе у борби против сиве економије (FUELPAGE)”.

Програм посете припремљен је у складу са идентификованим темама од највећег интереса за делегацију из Србије, на челу са министарством надлежним за послове трговине и инспекције тржишта као главног корисника резултата пројекта. Све идентификоване теме произашле су из досадашњег спровођења мониторинга квалитета деривата нафте у Србији, након ступања на снагу прописа о мониторингу квалитета 1. децембра 2015. године, а у склопу усклађивања националног законодавства Србије са европским „acquis communautaire“.

Састанак са чешким Министарством финансија и Управом царине  и Форум размене искустава о маркирању нафтних деривата

У оквиру програма посете, чешко Министарство индустрије и трговине представило је систем мониторинга квалитета деривата нафте и извештавања о спроведеном мониторингу. Након тога, чешка Тржишна инспекција је презентовала акивности и процедуре провере узорака нафтних деривата, у складу са својим надлежностима надзора спецификација квалитета горива дефинисаних европским стандардима. Посета је настављена сусретом са Министарством финансија Чешке и Управом царине надлежном поред осталог и за контролу акцизних производа и прикупљање акцизе, која је представила текуће и планиране пројекте из своје области.

С обзиром да су циљеви пројекта усмерени не само на размену искустава о мониторингу квалитета деривата нафте и извештавању Европској комисији у складу са Директивом 98/70/ЕЗ и њеним каснијим изменама, већ такође на добру праксу у борби против сиве економије у сектору нафтних деривата, у програм посете укључен је и Форум размене искустава о маркирању деривата нафте. У оквиру овог форума, представници Министарства рударства и енергетике и Министарства трговине, туризма и телекомуникације представили су резултате програма маркирања у Србији и користи за јачање легалних тржишних токова и обезбеђивање фер конкуренције на српском тржишту. Презентација је привукла велику пажњу чешких институција и изведена је уз учешће представника чешке Управе царине, Тржишне инспекције, Министарства финансија и чешког „SGS“.

Презентација узорковања и анализе узорака на бензинској станици у Прагу

Посета једној од највећих бензинских станица у Прагу укључила је непосредну презентацију чешких процедура мониторинга уз истовремену редовну инспекцијску посету чешке Тржишне инспекције и презентацију процедуре узорковања за потребе мониторинга од стране тржишног инспектора. Додатно, српској делегацији представљена је мобилна лабораторија „SGS“, као и додатне активности контроле квалитета које комерцијални субјекти у Чешкој спроводе кроз програм „Seal of Quality – Печат квалитета“.

Посета је завршена посетом терминалу Чепро, државне компаније која се бави транспортом, складиштењем (укључујући и складиштење државних резерви) и продајом нафтних деривата у Чешкој.
Представници институција обеју страна, како из Чешке, тако и из Србије, потврдили су да постоје чврсти основи за одржавање и даље јачање сарадње у областима заједничког интереса у будућности.

Презентација процедура инспекцијског надзора и узорковања на бензинској станици у Прагу