Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

Delegacija predstavnika Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva rudarstva i energetike, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovala je u trodnevnoj studijskoj poseti Češkoj, koja je realizovana u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje monitoringa kvaliteta derivate nafte – prenos najbolje prakse u borbi protiv sive ekonomije (FUELPAGE)”.

Program posete pripremljen je u skladu sa identifikovanim temama od najvećeg interesa za delegaciju iz Srbije, na čelu sa ministarstvom nadležnim za poslove trgovine i inspekcije tržišta kao glavnog korisnika rezultata projekta. Sve identifikovane teme proizašle su iz dosadašnjeg sprovođenja monitoringa kvaliteta derivata nafte u Srbiji, nakon stupanja na snagu propisa o monitoringu kvaliteta 1. decembra 2015. godine, a u sklopu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim „acquis communautaire“.

Sastanak sa češkim Ministarstvom finansija i Upravom carine i Forum razmene iskustava o markiranju naftnih derivata

U okviru programa posete, češko Ministarstvo industrije i trgovine predstavilo je sistem monitoringa kvaliteta derivata nafte i izveštavanja o sprovedenom monitoringu. Nakon toga, češka Tržišna inspekcija je prezentovala akivnosti i procedure provere uzoraka naftnih derivata, u skladu sa svojim nadležnostima nadzora specifikacija kvaliteta goriva definisanih evropskim standardima. Poseta je nastavljena susretom sa Ministarstvom finansija Češke i Upravom carine nadležnom pored ostalog i za kontrolu akciznih proizvoda i prikupljanje akcize, koja je predstavila tekuće i planirane projekte iz svoje oblasti.

S obzirom da su ciljevi projekta usmereni ne samo na razmenu iskustava o monitoringu kvaliteta derivata nafte i izveštavanju Evropskoj komisiji u skladu sa Direktivom 98/70/EZ i njenim kasnijim izmenama, već takođe na dobru praksu u borbi protiv sive ekonomije u sektoru naftnih derivata, u program posete uključen je i Forum razmene iskustava o markiranju derivata nafte. U okviru ovog foruma, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije predstavili su rezultate programa markiranja u Srbiji i koristi za jačanje legalnih tržišnih tokova i obezbeđivanje fer konkurencije na srpskom tržištu. Prezentacija je privukla veliku pažnju čeških institucija i izvedena je uz učešće predstavnika češke Uprave carine, Tržišne inspekcije, Ministarstva finansija i češkog „SGS“.

Prezentacija uzorkovanja i analize uzoraka na benzinskoj stanici u Pragu

Poseta jednoj od najvećih benzinskih stanica u Pragu uključila je neposrednu prezentaciju čeških procedura monitoringa uz istovremenu redovnu inspekcijsku posetu češke Tržišne inspekcije i prezentaciju procedure uzorkovanja za potrebe monitoringa od strane tržišnog inspektora. Dodatno, srpskoj delegaciji predstavljena je mobilna laboratorija „SGS“, kao i dodatne aktivnosti kontrole kvaliteta koje komercijalni subjekti u Češkoj sprovode kroz program „Seal of Quality – Pečat kvaliteta“.

Poseta je završena posetom terminalu Čepro, državne kompanije koja se bavi transportom, skladištenjem (uključujući i skladištenje državnih rezervi) i prodajom naftnih derivata u Češkoj.
Predstavnici institucija obeju strana, kako iz Češke, tako i iz Srbije, potvrdili su da postoje čvrsti osnovi za održavanje i dalje jačanje saradnje u oblastima zajedničkog interesa u budućnosti.

Prezentacija procedura inspekcijskog nadzora i uzorkovanja na benzinskoj stanici u Pragu