Problem izvoza u Rusiju rešen, ali sledi i strožija kontrola izvoza

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da izvoz srpskih proizvoda u Rusiju nije ugrožen, kao i da je u planu stroža kontrola izvoza i sertifikata.

Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS izjavio da je došlo do problema u komunikaciji između ruskog Ministarstva poljoprivrede i Ambasade Republike Srbije u Moskvi. Kako je objasnio, dokumenta koja su na vreme dostavljena, ruski partneri pronašli su tek nekoliko dana kasnije.

Drugi razlog zabune je, kazao je on, sumnja da je jedan izvoznik pokušao da falsifikuje sertifikate naše države.

„Nemamo razlog da bilo šta krijemo, ovde se podigla neviđena medijska prašina. A, sada kada je saopšteno da nema nikakvih problema, nema ni pasusa u novinama“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, sa ruskim ministarstvom dogovorene su preventivne mere za sprečavanje zloupotreba.
„Od 2. marta naše Ministarstvo poljoprivrede se dogovorilo sa ruskim ministarstvom da se vrši najava sertifikata, tako da će ruski carinski organi moći da provere da li je taj sertifikat zaista izdat u Srbiji“, rekao je ministar.

Komentarišući izjavu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da će vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju u narednih godinu dana dostići 500 miliona dinara, Ljajić je rekao da je preduslov za to stabilizacija prilika i normalizacija odnosa EU i Rusije.

„Nama odgovara snažno rusko tržište. Ne da mi koristimo sankcije, već Sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom Federacijom”, kazao je Ljajić.