Проблем извоза у Русију решен, али следи и строжија контрола извоза

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да извоз српских производа у Русију није угрожен, као и да је у плану строжа контрола извоза и сертификата.

Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС изјавио да је дошло до проблема у комуникацији између руског Министарства пољопривреде и Амбасаде Републике Србије у Москви. Како је објаснио, документа која су на време достављена, руски партнери пронашли су тек неколико дана касније.

Други разлог забуне је, казао је он, сумња да је један извозник покушао да фалсификује сертификате наше државе.

„Немамо разлог да било шта кријемо, овде се подигла невиђена медијска прашина. А, сада када је саопштено да нема никаквих проблема, нема ни пасуса у новинама“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, са руским министарством договорене су превентивне мере за спречавање злоупотреба.
„Од 2. марта наше Министарство пољопривреде се договорило са руским министарством да се врши најава сертификата, тако да ће руски царински органи моћи да провере да ли је тај сертификат заиста издат у Србији“, рекао је министар.

Коментаришући изјаву руског амбасадора Александра Чепурина да ће вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа у Русију у наредних годину дана достићи 500 милиона динара, Љајић је рекао да је предуслов за то стабилизација прилика и нормализација односа ЕУ и Русије.

„Нама одговара снажно руско тржиште. Не да ми користимо санкције, већ Споразум о слободној трговини који имамо са Руском Федерацијом”, казао је Љајић.