Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja u radio-frekvencijskim opsezima 791–821/832–862 MHz

U skladu sa članom 89. stav 3. Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, br. 44/10, 60/13-US i 62/14), ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije je doneo Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja u radio-frekvencijskim opsezima 791–821/832MHz.
Navedeni Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije” broj 70/15 od 12.08.2015. godine i stupio je na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, u radio-frekvencijskim opsezima 791–821/832MHz za pružanje javne elektronske komunikacione usluge za sistem IMT koji obuhvata IMT-2000 i IMT-Advanced (International Mobile Telecommunications), koji naročito sadrži broj pojedinačnih dozvola koje se mogu izdati za određeni radio-frekvencijski opseg, period na koji se izdaju pojedinačne dozvole, najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole, uslove u pogledu obezbeđivanja pokrivenosti određenog dela teritorije ili stanovništva, kao i druge minimalne uslove za izdavanje pojedinačnih dozvola.

Prodajom ovog dela spektra, tzv. digitalne dividende 1, ostvariće se dvojaki dobitak: razvoj širokopojasnog pristupa za sve građane (kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama), kao i prihod za republički budžet (očekivani minimalni iznos 105.000.000 evra). I jedno i drugo dovodi do ekonomskog prosperiteta, jer sam širokopojasni pristup obezbeđuje način za povećanje standarda ne samo običnih građana, već i razvoj malih i srednjih preduzeća a time i značajan uticaj na ekonomiju države.