Правилник о минималним условима за издавање појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција по спроведеном поступку јавног надметања у радио-фреквенцијским опсезима 791–821/832–862 MHz

У складу са чланом 89. став 3. Закона о електронским комуникацијама („Службени гласник РС“, бр. 44/10, 60/13-УС и 62/14), министар за трговину, туризам и телекомуникације јe донео Правилник о минималним условима за издавање појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција по спроведеном поступку јавног надметања у радио-фреквенцијским опсезима 791–821/832MHz.
Наведени Правилник је објављен у „Службеном гласнику Републике Србије” број 70/15 од 12.08.2015. године и ступио је на снагу наредног дана од дана објављивања.

Овим правилником прописују сe минимални услови за издавање појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција по спроведеном поступку јавног надметања, у радио-фреквенцијским опсезима 791–821/832MHz за пружање јавне електронске комуникационе услуге за систем IMT који обухвата IMT-2000 и IMT-Advanced (International Mobile Telecommunications), који нарочито садржи број појединачних дозвола које се могу издати за одређени радио-фреквенцијски опсег, период на који се издају појединачне дозволе, најмањи износ једнократне накнаде која се плаћа приликом издавања појединачне дозволе, услове у погледу обезбеђивања покривености одређеног дела територије или становништва, као и друге минималне услове за издавање појединачних дозвола.

Продајом овог дела спектра, тзв. дигиталне дивиденде 1, оствариће се двојаки добитак: развој широкопојасног приступа за све грађане (како у урбаним тако и у руралним срединама), као и приход за републички буџет (очекивани минимални износ 105.000.000 евра). И једно и друго доводи до економског просперитета, јер сам широкопојасни приступ обезбеђује начин за повећање стандарда не само обичних грађана, већ и развој малих и средњих предузећа а тиме и значајан утицај на економију државе.