Poziv nemačkim privrednicima da ulažu u Srbiju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da prvi pokazatelji u 2013. godini daju za pravo optimističnim procenama da će ove godine u Srbiji biti ostvaren rast direktnih stranih investicija i ukupne privredne aktivnosti.

Ljajić je, otvarajući zasedanje Poslovnog saveta Srbije i Nemačke u Palati Srbije, naveo da je u prvom kvartalu ostvaren rast industrijske proizvodnje od 5,7 odsto, dok je ekonomski rast, odnosno bruto društveni proizvod, povećan za 1,9 odsto, a izvoz je veći čak za 24 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će deficit biti smanjen sa 6,7 odsto na maksimalnih 4,5 odsto BDP, i dodao da se prema prognozama Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u Srbiji očekuje ekonomski rast od 2,5 odsto, 2014. godine 3,5 odsto, a 2015. godine i do četiri odsto.

On je istakao da će perspektive ekonomskog rasta biti zasnovane na povećanju proizvodnje i izvoza, kao i na rastu ukupne privredne aktivnosti, ali i na značajnoj finansijskoj disciplini koja bi trebalo da dovede do smanjenja javnog duga i budžetskog deficita.

Ljajić je napomenuo da su reforme neophodne u svim sektorima kako bi se poboljšala ukupna investiciona klima, pri čemu je naveo da je neophodno da zadatak ove i svake buduće vlade bude rešavanje problema administrativnih i birokratskih procedura.

Prema njegovoj oceni, Balkan nije više destinacija za konflikte, nego za nove investicije, a Srbija predstavlja faktor ukupne stabilnosti regiona, što je i pokazala normalizacijom odnosa sa svim susedima i pregovorima sa Prištinom.

Potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija očekuje da 28. juna dobije datum za početak pregovora sa EU, što će označiti početak suštinskih, dubokih i korenitih reformi u svim oblastima i doprineti modernizaciji naše zemlje.

On je uputio poziv nemačkim privrednicima da ulažu u Srbiju, koja je, kako je istakao, povoljno mesto za ulaganje i ostvarivanje profita.

Ljajić je naglasio da Poslovni savet Srbije i Nemačke za sobom ima deset uspešnih godina rada, i dodao da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u tom periodu povećana sa 1,2 na 2,6 milijardi evra godišnje.

On je naveo da je izvoz iz Srbije u Nemačku poslednjih deset godina povećan četiri puta, da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i među pet najvećih investitora u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje 370 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 25.000 ljudi i donose nove tehnologije i standarde.

U nedavno sprovedenoj anketi, u kojoj su učestvovale nemačke kompanije koje rade u Srbiji, čak 88 odsto se izjasnilo da bi ponovo poslovalo u Srbiji, 37 odsto je navelo da će povećati investicije, a 39 da će povećati broj radnika, saopštio je on.

Državni sekretar u Saveznom ministarstvu privrede i tehnologije Nemačke Štefan Kapferer istakao je da ta zemlja podržava Srbiju u sprovođenju strukturnih reformi jer se snaga Nemačke u današnjoj Evropi zasniva na strukturnim reformama čije plodove ta zemlja danas ubira.

Foto: Fonet