Позив немачким привредницима да улажу у Србију

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да први показатељи у 2013. години дају за право оптимистичним проценама да ће ове године у Србији бити остварен раст директних страних инвестиција и укупне привредне активности.

Љајић је, отварајући заседање Пословног савета Србије и Немачке у Палати Србије, навео да је у првом кварталу остварен раст индустријске производње од 5,7 одсто, док је економски раст, односно бруто друштвени производ, повећан за 1,9 одсто, а извоз је већи чак за 24 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Потпредседник Владе је изразио очекивање да ће дефицит бити смањен са 6,7 одсто на максималних 4,5 одсто БДП, и додао да се према прогнозама Светске банке и Међународног монетарног фонда, у Србији очекује економски раст од 2,5 одсто, 2014. године 3,5 одсто, а 2015. године и до четири одсто.

Он је истакао да ће перспективе економског раста бити засноване на повећању производње и извоза, као и на расту укупне привредне активности, али и на значајној финансијској дисциплини која би требало да доведе до смањења јавног дуга и буџетског дефицита.

Љајић је напоменуо да су реформе неопходне у свим секторима како би се побољшала укупна инвестициона клима, при чему је навео да је неопходно да задатак ове и сваке будуће владе буде решавање проблема административних и бирократских процедура.

Према његовој оцени, Балкан није више дестинација за конфликте, него за нове инвестиције, а Србија представља фактор укупне стабилности региона, што је и показала нормализацијом односа са свим суседима и преговорима са Приштином.

Потпредседник Владе је нагласио да Србија очекује да 28. јуна добије датум за почетак преговора са ЕУ, што ће означити почетак суштинских, дубоких и коренитих реформи у свим областима и допринети модернизацији наше земље.

Он је упутио позив немачким привредницима да улажу у Србију, која је, како је истакао, повољно место за улагање и остваривање профита.

Љајић је нагласио да Пословни савет Србије и Немачке за собом има десет успешних година рада, и додао да је спољнотрговинска размена између две земље у том периоду повећана са 1,2 на 2,6 милијарди евра годишње.

Он је навео да је извоз из Србије у Немачку последњих десет година повећан четири пута, да је Немачка први спољнотрговински партнер Србије и међу пет највећих инвеститора у нашој земљи.

Према његовим речима, у Србији послује 370 немачких компанија, које запошљавају 25.000 људи и доносе нове технологије и стандарде.

У недавно спроведеној анкети, у којој су учествовале немачке компаније које раде у Србији, чак 88 одсто се изјаснило да би поново пословало у Србији, 37 одсто је навело да ће повећати инвестиције, а 39 да ће повећати број радника, саопштио је он.

Државни секретар у Савезном министарству привреде и технологије Немачке Штефан Капферер истакао је да та земља подржава Србију у спровођењу структурних реформи јер се снага Немачке у данашњој Европи заснива на структурним реформама чије плодове та земља данас убира.

Фото: Фонет