Почела кампања „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач рекла је новинарима поводом почетка кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ да заштита права интелектуалне својине доприноси економском расту и већем нивоу заштите потрошача и привлачи инвеститоре.

Она је истакла да осим државних органа који су задужени за борбу против кривотворења и пиратерије, свест грађана о штетности и последицама коришћења кривотворених производа, представља добар механизам смањења потрaжње за куповином фалсификата и подржавања легалне трговине.

Виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Вера Деспотовић упозорила је да су фалсификовани лекови, козметика, производи за личну хигијену, лична заштитна опрема, алати, резервни делови за аутомобиле, електрични производи и играчке за децу потенцијална опасност по здравље и безбедност за потрошаце и остале кориснике.

Истичући да је интелектуална својина неопходан елемент за успех јединственог тржишта, представница Делегације Европске уније у Србији Биљана Поповић Јовановић рекла је да је сегмент подизања свести јавности изузетно значајан ради упознавања грађана са суштином права интелектуалне својине.

Почела кампања

Очекујемо да ће овај пројекат унапредити сарадњу међу институцијама укљученим у заштиту права интелектуалне својине, изјавила је Поповић Јовановић.

На скупу је упозорено да већина људи није свесна озбиљних ризика и штете које могу проузроковати себи и својој породици куповином и коришћењем фалсификоване и пиратске робе, према подацима истраживања међу потрошацима широм света, па је циљ ове кампање да се повећа свест о правима потрошаца у Србији.

Кампању за подизање свести о важности заштите и спровођења права интелектуалне својине у Србији, коју финансира Делегација Евроспке уније у Србији, спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација и француска међународна техничка стручна агенција „Expertise France“.

У оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ представници државних институција Србије информисаће грађане о користима заштите права интелектуалне својине и указати на штетне последице изазване куповином и кориштењем кривотворених производа.

Грађани ће, такође, имати прилику да се упознају са ризицима и одговорношцу коју повлаче производња, дистрибуција и продаја фалсификованих производа.

Кампања је део пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који финансира Европска унија са 2,8 милиона евра из претприступних фондова.