Pindžo: Iako beleži pozitivan rezultat, srpski turizam može još više

Pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo rekla je danas gostujući u Jutarnjem programu RTS da su napravljene ključne izmene Zakona o turizmu i dodala da je to rezultat osluškivanja i razgovora sa predstavnicima turističke delatnosti kako bi se unapredilo njihovo poslovanje, ali i povećala zaštita prava putnika.

Došlo je do određene decentralizacije, pre svega, uključivanjem i prenošenjem nadzora i ovlašćenja na inspekcijske službe, izjavila je ona i dodala da će se ubuduće boljom organizacijom i uključivanjem pre svega lokalnog nivoa vlasti inspekcije, koje najbolje poznaju situaciju u svom gradu, doći do boljih rezultata.

Ključne izmene u Zakonu odnose se na uvođenje destinacijske menadžment organizacije koje po savremenom modelu turističkog poslovanja mogu da uključivati javno privatno partnerstvo, kazala je Pindžo.

Ona je rekla da se predložene izmene odnose i na usklađivanje sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o prekršajima.

Navodeći dalje izmene, pomoćnik ministra za turizam, istakla je značaj uvođenja predstavnika na turističkoj destinaciji što do sada nije bio slučaj.

Važno je napomenuti da se uvodi mogućnost, kada se za to stvore uslovi, za sistemom podsticaja za organizovanja turističkih putovanja u našoj zemlji sa ciljem unapređenja domaćeg turističkog prometa što su već neke zemlje primenjivale, zaključila je ona.

Pindžo je pozvala sve zainteresovane strane na Javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o turizmu koja će biti održana 10. februara u Privrednoj komori Srbije.

Osvrćući se na turističke pokazatelje u prethodnoj godini, Pindžo je istakla da iako je godina za nama bila izuzetno teška, Srbija, kada je reč o deviznom prilivu za prvih 11 meseci 2014. godine, beleži rast od 9% u odnosu na isti period 2013. godine, što je 1.017 miliona američkih dolara.

Takođe je pozitivno, naglasila je ona, da permanentno raste broj stranaca koji su posetili Srbiju i da je u 2014. godini zabeležen porast od 12% u odnosu na 2013. godinu.

I pored takvih rezultata, smatramo da Srbija ima daleko veće kapacitete, rekla je Pindžo i dodala da Srbija možda nije zemlja koja se bira za prvi godišnji odmor ali je svakako izbor za drugi i treći što je u skladu sa trendovima koji vladaju na evropskom tržištu, a koji podrazumevaju odlazak na više godišnjih odmora u godini.

Kao potencijale srpskog turizma Pindžo je pored velikih gradova navela banjski, planinski i kongresni turizam i dodala da Srbija treba više da radi na nautičkom turizmu, pre svega na Dunavu, koji je naša velika ekonomska razvojna šansa. Od ostalih potencijala istakla je uvek aktuelne kultruno- tematske rute i festivale po kojima je zemlja već prepoznatljiva.

Gostovanje na RTS pomoćnik ministra turizma iskoristila je da najavi 37. Međunarodni sajam turizma od 19. februara u Beogradu , na kojem je ovogodišnji zemlja partner UAE i na kojem se očekuje više od 1100 izlagača iz 50 zemalja, a tokom kojeg građani mogu da kupe povoljnije turističke aranžmane u takozvanoj First minute ponudi.