Пинџо: Иако бележи позитиван резултат, српски туризам може још више

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо рекла је данас гостујући у Јутарњем програму РТС да су направљене кључне измене Закона о туризму и додала да је то резултат ослушкивања и разговора са представницима туристичке делатности како би се унапредило њихово пословање, али и повећала заштита права путника.

Дошло је до одређене децентрализације, пре свега, укључивањем и преношењем надзора и овлашћења на инспекцијске службе, изјавила је она и додала да ће се убудуће бољом организацијом и укључивањем пре свега локалног нивоа власти инспекције, које најбоље познају ситуацију у свом граду, доћи до бољих резултата.

Кључне измене у Закону односе се на увођење дестинацијске менаџмент организације које по савременом моделу туристичког пословања могу да укључивати јавно приватно партнерство, казала је Пинџо.

Она је рекла да се предложене измене односе и на усклађивање са Законом о заштити потрошача и Законом о прекршајима.

Наводећи даље измене, помоћник министра за туризам, истакла је значај увођења представника на туристичкој дестинацији што до сада није био случај.

Важно је напоменути да се уводи могућност, када се за то створе услови, за системом подстицаја за организовања туристичких путовања у нашој земљи са циљем унапређења домаћег туристичког промета што су већ неке земље примењивале, закључила је она.

Пинџо је позвала све заинтересоване стране на Јавну расправу о изменама и допунама Закона о туризму која ће бити одржана 10. фебруара у Привредној комори Србије.

Осврћући се на туристичке показатеље у претходној години, Пинџо је истакла да иако је година за нама била изузетно тешка, Србија, када је реч о девизном приливу за првих 11 месеци 2014. године, бележи раст од 9% у односу на исти период 2013. године, што је 1.017 милиона америчких долара.

Такође је позитивно, нагласила је она, да перманентно расте број странаца који су посетили Србију и да је у 2014. години забележен пораст од 12% у односу на 2013. годину.

И поред таквих резултата, сматрамо да Србија има далеко веће капацитете, рекла је Пинџо и додала да Србија можда није земља која се бира за први годишњи одмор али је свакако избор за други и трећи што је у складу са трендовима који владају на европском тржишту, а који подразумевају одлазак на више годишњих одмора у години.

Као потенцијале српског туризма Пинџо је поред великих градова навела бањски, планински и конгресни туризам и додала да Србија треба више да ради на наутичком туризму, пре свега на Дунаву, који је наша велика економска развојна шанса. Од осталих потенцијала истакла је увек актуелне култруно- тематске руте и фестивале по којима је земља већ препознатљива.

Гостовање на РТС помоћник министра туризма искористила је да најави 37. Међународни сајам туризма од 19. фебруара у Београду , на којем је овогодишњи земља партнер УАЕ и на којем се очекује више од 1100 излагача из 50 земаља, а током којег грађани могу да купе повољније туристичке аранжмане у такозваној First minute понуди.