Отворена летња сезона у планинском центру Торник

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је, приликом отварања летње сезоне у планинском центру Торник , да је за прва четири месеца ове године на Златибору била више него успешна туристичка сезона, а забележен је раст броја домаћих и страних туриста за 25 одсто.

Према његовим речима министарство улаже напоре да побољша туристичку инфраструктуру и позвао локалне туристичке организације да се пријаве за конкурс за бесповратна средства које министарство даје за развој туризма.

Љајић је подсетио да је у току конкурс за здравствене установе, угоститеље и хотелијере који могу да аплицирају за добијање ваучера за оне који желе да део, или цео одмор проведу на домаћим туристичким дестинацијама.

„Конкурс траје до 30. јуна, а након тога ће бити упућен позив грађанима из пет категорија који могу да конкуришу за ваучере и тиме остваре попуст приликом летовања у нашој земљи“, истакао је Љајић.

Према његовој оцени о туризму се први пут у нашој земљи говори на примерен начин, односно могућностима и капацтетима које Србија поседује.

Љајић је истакао да ће министарство учинити све да се пројекат изградње гондоле на Златибору спроведе до краја, а већ су вођени разговори о обогаћивању летњих туристичких садржаја на овој планини.

„На крају године ћемо имати преглед какве су нам туристичке организације и како локалне самоуправе виде развој туризма.

Паралелно са тим биће завршене измене Закона о туризму где ће бити пооштрени критеријуми за оснивање туристичких опрганизација, јер овој делатности морамо приступити на далеко озбиљнији начин од општинског до централног нивоа“, закључио је Љајић.

Скијалишта Србије, Туристичка организација и локална самоуправа Чајетине ће заједно са ресорним министарствима показати да Златибор има континуитет у туризму, односно девет месеци туристичке сезоне, рекао је данас председник чајетинске општине, Милан Стаматовић.

„Иако важимо за зимски спортски центар бројним програмима и плановима развоја смо успели да попунимо и вансезону са конгресним и спортским туризмом“, рекао је Стаматовић, изразивши наду да ће ова сезона бити успешна.

Он је најавио да ће камен темељац за гондолу од Златибора до врха Торника бити положен 19. августа и изразио очекивање да у реализацији тог пројекта неће изостати помоћ министарства и Скијалишта Србије будући да је то национални интерес. Рок за завршетак овог подухвата је годину дана.

Стаматовић је прецизирао да је за опрему гондоле измирено осам, а у наредној седмици ће бити уплаћено још четири милиона евра.

Вршилац дужности директора ЈП „Скијалиште Србије“ Дејан Љевнајић каже да је ово предузеће активно ради на промоцији свих туристичцких дестинација и да је део кампање „Моја Србија“.

„Свим доносиоцима ваучера ми ћемо дати додатних десет одсто попуста на наше услуге, јер желимо да што више људи дође у наше ски-центре“, навео је Љевнајић.

Директор Туристичке организације Златибор Арсен Ђурић је поновио да је иза ове организације успешна зимска сезона и изразио очекивање да ће кампања коју је покренула Влада Републике Србије додатно поспешити туризам.

„Имаћемо богато културно лето са доста извођача и трудићемо се да сваког дана на летњој позорници буде неких дешавања што ће допринети употпуњавању наше понуде“, рекао је Ђурић.