Otvorena letnja sezona u planinskom centru Tornik

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je, prilikom otvaranja letnje sezone u planinskom centru Tornik , da je za prva četiri meseca ove godine na Zlatiboru bila više nego uspešna turistička sezona, a zabeležen je rast broja domaćih i stranih turista za 25 odsto.

Prema njegovim rečima ministarstvo ulaže napore da poboljša turističku infrastrukturu i pozvao lokalne turističke organizacije da se prijave za konkurs za bespovratna sredstva koje ministarstvo daje za razvoj turizma.

Ljajić je podsetio da je u toku konkurs za zdravstvene ustanove, ugostitelje i hotelijere koji mogu da apliciraju za dobijanje vaučera za one koji žele da deo, ili ceo odmor provedu na domaćim turističkim destinacijama.

„Konkurs traje do 30. juna, a nakon toga će biti upućen poziv građanima iz pet kategorija koji mogu da konkurišu za vaučere i time ostvare popust prilikom letovanja u našoj zemlji“, istakao je Ljajić.

Prema njegovoj oceni o turizmu se prvi put u našoj zemlji govori na primeren način, odnosno mogućnostima i kapactetima koje Srbija poseduje.

Ljajić je istakao da će ministarstvo učiniti sve da se projekat izgradnje gondole na Zlatiboru sprovede do kraja, a već su vođeni razgovori o obogaćivanju letnjih turističkih sadržaja na ovoj planini.

„Na kraju godine ćemo imati pregled kakve su nam turističke organizacije i kako lokalne samouprave vide razvoj turizma.

Paralelno sa tim biće završene izmene Zakona o turizmu gde će biti pooštreni kriterijumi za osnivanje turističkih oprganizacija, jer ovoj delatnosti moramo pristupiti na daleko ozbiljniji način od opštinskog do centralnog nivoa“, zaključio je Ljajić.

Skijališta Srbije, Turistička organizacija i lokalna samouprava Čajetine će zajedno sa resornim ministarstvima pokazati da Zlatibor ima kontinuitet u turizmu, odnosno devet meseci turističke sezone, rekao je danas predsednik čajetinske opštine, Milan Stamatović.

„Iako važimo za zimski sportski centar brojnim programima i planovima razvoja smo uspeli da popunimo i vansezonu sa kongresnim i sportskim turizmom“, rekao je Stamatović, izrazivši nadu da će ova sezona biti uspešna.

On je najavio da će kamen temeljac za gondolu od Zlatibora do vrha Tornika biti položen 19. avgusta i izrazio očekivanje da u realizaciji tog projekta neće izostati pomoć ministarstva i Skijališta Srbije budući da je to nacionalni interes. Rok za završetak ovog poduhvata je godinu dana.

Stamatović je precizirao da je za opremu gondole izmireno osam, a u narednoj sedmici će biti uplaćeno još četiri miliona evra.

Vršilac dužnosti direktora JP „Skijalište Srbije“ Dejan Ljevnajić kaže da je ovo preduzeće aktivno radi na promociji svih turističckih destinacija i da je deo kampanje „Moja Srbija“.

„Svim donosiocima vaučera mi ćemo dati dodatnih deset odsto popusta na naše usluge, jer želimo da što više ljudi dođe u naše ski-centre“, naveo je Ljevnajić.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić je ponovio da je iza ove organizacije uspešna zimska sezona i izrazio očekivanje da će kampanja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije dodatno pospešiti turizam.

„Imaćemo bogato kulturno leto sa dosta izvođača i trudićemo se da svakog dana na letnjoj pozornici bude nekih dešavanja što će doprineti upotpunjavanju naše ponude“, rekao je Đurić.