Одржан седми састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију

Седми састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију је одржан 3. децембра у Београду. Састанком је, у име Републике Србије, председавала Весна Ковач, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Делегацију Европске комисије је предводио Христос Макридис, заменик шефа Одсека за Србију из Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу.

Пододбор за унутрашње тржиште и конкуренцију, којим копредседава Министарство трговине, туризма и телекомуникација, један је од осам пододбора за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Републике Србије, чији се састанци одржавају са циљем разматрања питања спровођења Споразума, али и са циљем сагледавања напретка у преговорима о приступању.

Oво је био трећи састанак Пододбора након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, у септембру 2013. године. Представници релевантних државних институција Републике Србије су представили стање у областима права интелектуалне својине, конкуренције и државне помоћи, јавних набавки, права пословног настањивања и слободе пружања услуга, права привредних друштава, рачуноводства, ревизије, финансијских услуга, јавног здравља и заштите потрошача. У излагањима и дискусији је нагласак стављен на питања која су истакнута на састанцима скрининга за појединачна преговарачка поглавља, као и на налазе из Извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2015. годину.

Након излагања о напретку оствареном од претходног састанка Пододбора у априлу 2015. године, представници институција Републике Србије су одговарали на питања представника Европске комисије. Коментари и препоруке за даљи рад, које су упутили представници Европске комисије, од посебног су значаја за предстојеће отварање преговора за поједина поглавља, као и за текућу ревизију Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније за период 2016-2018.