Održan sedmi sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju

Sedmi sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju je održan 3. decembra u Beogradu. Sastankom je, u ime Republike Srbije, predsedavala Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Delegaciju Evropske komisije je predvodio Hristos Makridis, zamenik šefa Odseka za Srbiju iz Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju, kojim kopredsedava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, jedan je od osam pododbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Srbije, čiji se sastanci održavaju sa ciljem razmatranja pitanja sprovođenja Sporazuma, ali i sa ciljem sagledavanja napretka u pregovorima o pristupanju.

Ovo je bio treći sastanak Pododbora nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u septembru 2013. godine. Predstavnici relevantnih državnih institucija Republike Srbije su predstavili stanje u oblastima prava intelektualne svojine, konkurencije i državne pomoći, javnih nabavki, prava poslovnog nastanjivanja i slobode pružanja usluga, prava privrednih društava, računovodstva, revizije, finansijskih usluga, javnog zdravlja i zaštite potrošača. U izlaganjima i diskusiji je naglasak stavljen na pitanja koja su istaknuta na sastancima skrininga za pojedinačna pregovaračka poglavlja, kao i na nalaze iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu.

Nakon izlaganja o napretku ostvarenom od prethodnog sastanka Pododbora u aprilu 2015. godine, predstavnici institucija Republike Srbije su odgovarali na pitanja predstavnika Evropske komisije. Komentari i preporuke za dalji rad, koje su uputili predstavnici Evropske komisije, od posebnog su značaja za predstojeće otvaranje pregovora za pojedina poglavlja, kao i za tekuću reviziju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije za period 2016-2018.