Održan peti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju

Peti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju je održan 29. aprila u palati „Srbija“. Sastankom je u ime Republike Srbije predsedavao Dušan Protić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. Delegaciju Evropske komisije je predvodio Lui Hersom iz Generalnog direktorata za proširenje.

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju, kojim kopredsedava Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma, jedan je od šest pododbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Srbije, čiji se sastanci održavaju jednom godišnje, sa ciljem razmatranja pitanja sprovođenja Sporazuma.

Ovo je bio prvi sastanak Pododbora nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u septembru 2013. godine, usled čega je agenda sastanka Pododbora proširena temama koje su do tada razmatrane na sastancima Unapređenog stalnog dijaloga. Predstavnici relevantnih državnih institucija Republike Srbije su predstavili stanje u oblastima prava intelektualne svojine, konkurencije i državne pomoći, javnih nabavki, prava poslovnog nastanjivanja i slobode pružanja usluga, prava privrednih društava, računovodstva, revizije, finansijskih usluga, javnog zdravlja i zaštite potrošača.

Nakon izlaganja o napretku ostvarenom od prethodnog sastanka Pododbora u martu prošle godine, predstavnici Srbije su odgovarali na pitanja predstavnika Evropske komisije, koji su takođe uputili komentare i izneli preporuke za dalji rad.

Godišnji izveštaj o napretku Srbije, koji će Evropska komisija sačiniti i objaviti u oktobru je, pored sastanaka skrininga (analitičkog pregleda zakonodavstva) za pregovaračka poglavlja, naredna je prilika da se predstavi napredak Srbije u procesu približavanja Evropskoj uniji.