Одржан пети састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију

Пети састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију је одржан 29. априла у палати „Србија“. Састанком је у име Републике Србије председавао Душан Протић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација. Делегацију Европске комисије је предводио Луи Херсом из Генералног директората за проширење.

Пододбор за унутрашње тржиште и конкуренцију, којим копредседава Министарство трговине, телекомуникација и туризма, један је од шест пододбора за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Републике Србије, чији се састанци одржавају једном годишње, са циљем разматрања питања спровођења Споразума.

Oво је био први састанак Пододбора након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, у септембру 2013. године, услед чега је агенда састанка Пододбора проширена темама које су до тада разматране на састанцима Унапређеног сталног дијалога. Представници релевантних државних институција Републике Србије су представили стање у областима права интелектуалне својине, конкуренције и државне помоћи, јавних набавки, права пословног настањивања и слободе пружања услуга, права привредних друштава, рачуноводства, ревизије, финансијских услуга, јавног здравља и заштите потрошача.

Након излагања о напретку оствареном од претходног састанка Пододбора у марту прошле године, представници Србије су одговарали на питања представника Европске комисије, који су такође упутили коментаре и изнели препоруке за даљи рад.

Годишњи извештај о напретку Србије, који ће Европска комисија сачинити и објавити у октобру је, поред састанака скрининга (аналитичког прегледа законодавства) за преговарачка поглавља, наредна je прилика да се представи напредак Србије у процесу приближавања Европској унији.