Одржан Мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Словеније

У Београду је одржано шесто заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Републике Словеније. У својству именованих копредседника заседањем су руководили Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Станислав Рашчан, генерални директор Дирекције за економску дипломатију у Министарству спољних послова Републике Словеније.

Током дводневног заседања размотрене су најзначајније теме билатералне економске сарадње у областима трговинске размене и инвестиција, сарадње на трећим тржиштима, развоја саобраћајне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде и заштите животне средине, информационо-комуникационих технологија, регионалне сарадње, туризма и сарадње у ванредним ситуацијама.

Експертске групе (за саобраћај, заштиту жовотне средине и ИКТ) су током заседања размотриле и идентификовале заједничке активности ради унапређења економске сарадње у наведеним областима економске сарадње. Копредседници су потписали усаглашени Протокол са заседања, који ће представљати основ за реализацију постигнутих договора у наредном периоду.

Заседања ове Мешовите комисије редовно се одржавају од почетка примене билатералног Споразума о економској сарадњи, који је у примени од 2002. године.

Трговинска размена у 2014. години износила је 777 милиона евра, што је Републику Словенију сврстало на девето место спољнотрговинских партнера Републике Србије, док се као извозна дестинација Републике Србије налази на осмом месту. У протеклих десет година извоз у Републику Словенију повећан је 4,3 пута.

Република Словенија је у групи 10 водећих страних инвеститора у Србији у периоду од 2005. до 2014. године, а присутна је са око 400 инвестиција у вредности од око једне милијарде евра.