Održan Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije

U Beogradu je održano šesto zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Republike Slovenije. U svojstvu imenovanih kopredsednika zasedanjem su rukovodili Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Stanislav Raščan, generalni direktor Direkcije za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Slovenije.

Tokom dvodnevnog zasedanja razmotrene su najznačajnije teme bilateralne ekonomske saradnje u oblastima trgovinske razmene i investicija, saradnje na trećim tržištima, razvoja saobraćajne infrastrukture, energetike, poljoprivrede i zaštite životne sredine, informaciono-komunikacionih tehnologija, regionalne saradnje, turizma i saradnje u vanrednim situacijama.

Ekspertske grupe (za saobraćaj, zaštitu žovotne sredine i IKT) su tokom zasedanja razmotrile i identifikovale zajedničke aktivnosti radi unapređenja ekonomske saradnje u navedenim oblastima ekonomske saradnje. Kopredsednici su potpisali usaglašeni Protokol sa zasedanja, koji će predstavljati osnov za realizaciju postignutih dogovora u narednom periodu.

Zasedanja ove Mešovite komisije redovno se održavaju od početka primene bilateralnog Sporazuma o ekonomskoj saradnji, koji je u primeni od 2002. godine.

Trgovinska razmena u 2014. godini iznosila je 777 miliona evra, što je Republiku Sloveniju svrstalo na deveto mesto spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije, dok se kao izvozna destinacija Republike Srbije nalazi na osmom mestu. U proteklih deset godina izvoz u Republiku Sloveniju povećan je 4,3 puta.

Republika Slovenija je u grupi 10 vodećih stranih investitora u Srbiji u periodu od 2005. do 2014. godine, a prisutna je sa oko 400 investicija u vrednosti od oko jedne milijarde evra.