Odlična saradnja Srbije i Slovenije ide na viši nivo

Srbija i Slovenija ostvaruju odličnu privrednu saradnju, koja pruža velike mogućnosti u realizaciji zajedničkih projekata u različitim oblastima, konstatovano je danas na četvrtom zasedanju Mešovite komisije za ekonomsku saradnju, održanom u Beogradu.

Bilo je reči o unapređenju saradnje u oblasti energetike, zaštite životne sredine, rudarstva, turizma, agrara, saobraćaja i informaciono-komunikacionih tehnologija. Identifikovani su i mehanizmi za ubrzanje procesa uspostavljanja zajedničkog preduzeća za upravljanje železničkim saobraćajem između Slovenije, Hrvatske i Srbije, kazao je državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Stevan Nikčević.

On je podsetio da je formiranje zajedničkog preduzeća Kargo 10 dogovoreno ranije na međudržavnom nivou, a cilj je povećanje i ubrzanje železničkog kargo transporta. „Očekujemo angažovanje i po pitanju značajnih zajedničkih stranih investicija kao što su Južni tok, koji će prolaziti i kroz Sloveniju“, rekao je Nikčević novinarima nakon zasedanja komisije.

On je podsetio da je Slovenija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, i to među prvih deset, kao i da je jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, koji je od 2000. godine ima direktne investicije u Srbiju veće od milijardu evra.

Nikčević je naglasio da uspešni primeri privatizacija preduzeća u Srbiji koje su sprovele slovenačke kompanije donose značajna iskustva, pre svega po pitanju angažovanja kvalitetnog menadžmentaposebno u malim i srednjim preduzećima.

Direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju Ministarstva inostranih poslova Slovenije, Stanislav Raščan, kazao je da su privredni odnosi dve zemlje posledica vrlo dobrih odnosa na najvišem državnom nivou, a interes obe države je da se prodube tradicionalno dobri odnosi.

„Srbija je bitan privredni partner Slovenije, vrednost robne razmene između dve zemlje lane je bila veća od jedne milijarde evra. S druge strane, najveći primalac slovenačkih direktnih investicija je Srbija sa 1,48 milijardi evra, a slovenačka preduzeća u Srbiji zapošljavaju približno 35.000 ljudi“, naveo je Raščan. On je dodao da Srbiju i Sloveniju povezuje zajednički interes za stabilnost u regionu, koji je povezan sa evropskom perspektivom, kao i da će Slovenija nastaviti da podržava Srbiju na putu na EU.