Nikčević otvorio seminar „Kontrola izvoza NVO i robe dvostruke namene“

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Stevan Nikčević otvorio je redovni godišnji seminar za privredu Republike Srbije pod nazivom „Kontrola izvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene“, koji je održan dana 27. maja 2015. godine u „Sava-centru“ u Beogradu.

Nikčević otvorio seminar „Kontrola izvoza NVO i robe dvostruke namene“

Organizacija seminara podržana je od strane Ambasade SAD u Beogradu, a prisustvovao mu je i vojni izaslanik te zemlje u Srbiji, pukovnik KoV SAD Taft Blekburn. Osim predstavnika nadležnih državnih institucija seminaru je prisustvovalo i 120 učesnika iz 88 kompanija. Tokom seminara predstavljeni su podzakonski akti za primenu Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme kao i Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, kao i konkretni rezultati u njihovoj primeni od dana stupanja na snagu. Predstavnik Ministarstva finansija – Uprava carina predstavio je postupak izvoza i uvoza ove robe pred carinskim organima, dok je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova predstavio proceduru izdavanja odobrenja za transport i tranzit ove robe.

Zaključeno je da je potrebno nastaviti sa praksom redovnog održavanja ovakvih seminara koji su dobra prilika da se u neposrednoj komunikaciji sa privredom sagledaju svi konkretni problemi, razjasne nedoumice i unapredi saradnja.