Никчевић отворио семинар „Контрола извоза НВО и робе двоструке намене“

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Стеван Никчевић отворио је редовни годишњи семинар за привреду Републике Србије под називом „Контрола извоза наоружања, војне опреме и робе двоструке намене“, који је одржан дана 27. маја 2015. године у „Сава-центру“ у Београду.

Никчевић отворио семинар „Контрола извоза НВО и робе двоструке намене“

Организација семинара подржана је од стране Амбасаде САД у Београду, а присуствовао му је и војни изасланик те земље у Србији, пуковник КоВ САД Тафт Блекбурн. Осим представника надлежних државних институција семинару је присуствовало и 120 учесника из 88 компанија. Током семинара представљени су подзаконски акти за примену Закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме као и Закона о извозу и увозу робе двоструке намене, као и конкретни резултати у њиховој примени од дана ступања на снагу. Представник Министарства финансија – Управа царина представио је поступак извоза и увоза ове робе пред царинским органима, док је представник Министарства унутрашњих послова представио процедуру издавања одобрења за транспорт и транзит ове робе.

Закључено је да је потребно наставити са праксом редовног одржавања оваквих семинара који су добра прилика да се у непосредној комуникацији са привредом сагледају сви конкретни проблеми, разјасне недоумице и унапреди сарадња.