На конференцији „Циско дан“ представљен пројекат „Систем за интернет комуникацију издавањем команди погледом“

На конференцији „Циско дан“ која је окупила технолошке експерте, пословне људе и инжењере из области информационих технологија из најуспешнијих домаћих и страних компанија представљен је и иновативни „Систем за интернет комуникацију издавањем команди погледом“ као део републичког пројекта „Развој модула за интернет комуникацију особа са инвалидитетом руку“.

Пројекат је настао ангажовањем Друштва за информационе системе и рачунарске мреже (Информационо друштво Србије) уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

На догађају Циско дан пословним људима и инжењерима је представљена сесија на којој су мр Дејан Лацмановић и проф. др Миодраг Ивковић уз употребу асистивних технологија и софтверских решења презентовали истраживања и решење проблема интернет комуникације код особа које не могу да користе руке.

На конференцији „Циско дан“ представљен пројекат „Систем за интернет комуникацију издавањем команди погледом“

Развијени софтверски модули омогућавају унос команди у рачунар без употребе руке или било којих других механичких улазних уређаја. Представљена су два решења од којих је једно базирано на читању можданих ЕЕГ сигнала где се детектују моторичке и сензорне команде (нпр. јачина трептаја ока) и помоћу софтвера преводе у команде.

Друго решење је базирано на детекцији позиције очију и превођењем позиције очију корисника на површину екрана стварајући виртуалне команде које симулирају покретање рачунарског миша, левог клика миша или уноса текста и претраживања интернет садржаја.

Презентацији овог пројекта који је подржало Министарства трговине, туризма и телекомуникација присуствовао је помоћник министра за информационо друштво Сава Савић.

Помоћник министра је истакао да ресорно министарство три године за редом организује наградни конкурс, намењен невладиним недобитиним организацијама и да једна од предложених тема, на коју је сваке године пријављен велики број програма „Унапређење социјалне укључености ОСИ применом ИКТ-а“.

На конференцији „Циско дан“ представљен пројекат „Систем за интернет комуникацију издавањем команди погледом“

„У оквиру конкурса, пријављивани су сјајни пројекти који су још једном показали колико употреба савремених ИКТ алата могу у многоме олакшати свакодневан живот особама са посебним потребама.“, рекао је Сава Савић.

Обзиром да су као савремени проблеми особа са инвалидитетом препознати недовољна информатичка писменост и ИКТ укљученост, Савић је рекао да заједничким снагама цело друштво треба да тежи томе да се ови проблеми реше или да се знатно ублаже и да се путем савремених технологија и модерних канала комуникације осетљиве социјалне групе укључе у свакодневне друштвене активности.

Израда овог модела представља успешно софтверско решење којим се ИТ индустрија већ дуго бави. Ово решење које омогућава унос команди од стране корисника без употребе руку или других механичких помагала битно ће унапредити друштвену укљученост особа са инвалидитетом руку уз употребу рачунара и интернета за комуникацију и едукацију.