Na konferenciji „Cisko dan“ predstavljen projekat „Sistem za internet komunikaciju izdavanjem komandi pogledom“

Na konferenciji „Cisko dan“ koja je okupila tehnološke eksperte, poslovne ljude i inženjere iz oblasti informacionih tehnologija iz najuspešnijih domaćih i stranih kompanija predstavljen je i inovativni „Sistem za internet komunikaciju izdavanjem komandi pogledom“ kao deo republičkog projekta „Razvoj modula za internet komunikaciju osoba sa invaliditetom ruku“.

Projekat je nastao angažovanjem Društva za informacione sisteme i računarske mreže (Informaciono društvo Srbije) uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na događaju Cisko dan poslovnim ljudima i inženjerima je predstavljena sesija na kojoj su mr Dejan Lacmanović i prof. dr Miodrag Ivković uz upotrebu asistivnih tehnologija i softverskih rešenja prezentovali istraživanja i rešenje problema internet komunikacije kod osoba koje ne mogu da koriste ruke.

Na konferenciji „Cisko dan“ predstavljen projekat „Sistem za internet komunikaciju izdavanjem komandi pogledom“

Razvijeni softverski moduli omogućavaju unos komandi u računar bez upotrebe ruke ili bilo kojih drugih mehaničkih ulaznih uređaja. Predstavljena su dva rešenja od kojih je jedno bazirano na čitanju moždanih EEG signala gde se detektuju motoričke i senzorne komande (npr. jačina treptaja oka) i pomoću softvera prevode u komande.

Drugo rešenje je bazirano na detekciji pozicije očiju i prevođenjem pozicije očiju korisnika na površinu ekrana stvarajući virtualne komande koje simuliraju pokretanje računarskog miša, levog klika miša ili unosa teksta i pretraživanja internet sadržaja.

Prezentaciji ovog projekta koji je podržalo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija prisustvovao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić.

Pomoćnik ministra je istakao da resorno ministarstvo tri godine za redom organizuje nagradni konkurs, namenjen nevladinim nedobitinim organizacijama i da jedna od predloženih tema, na koju je svake godine prijavljen veliki broj programa „Unapređenje socijalne uključenosti OSI primenom IKT-a“.

Na konferenciji „Cisko dan“ predstavljen projekat „Sistem za internet komunikaciju izdavanjem komandi pogledom“

„U okviru konkursa, prijavljivani su sjajni projekti koji su još jednom pokazali koliko upotreba savremenih IKT alata mogu u mnogome olakšati svakodnevan život osobama sa posebnim potrebama.“, rekao je Sava Savić.

Obzirom da su kao savremeni problemi osoba sa invaliditetom prepoznati nedovoljna informatička pismenost i IKT uključenost, Savić je rekao da zajedničkim snagama celo društvo treba da teži tome da se ovi problemi reše ili da se znatno ublaže i da se putem savremenih tehnologija i modernih kanala komunikacije osetljive socijalne grupe uključe u svakodnevne društvene aktivnosti.

Izrada ovog modela predstavlja uspešno softversko rešenje kojim se IT industrija već dugo bavi. Ovo rešenje koje omogućava unos komandi od strane korisnika bez upotrebe ruku ili drugih mehaničkih pomagala bitno će unaprediti društvenu uključenost osoba sa invaliditetom ruku uz upotrebu računara i interneta za komunikaciju i edukaciju.