Malina i srpska slava su naše blago

Generalni komesar Srbije na EXPO 2015. i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Žarko Malinović rekao je da je paviljon Srbije na najvećoj svetskoj izložbi u Milanu, u prvih 20 dana od otvaranja posetilo više od 20.000 ljudi.

“Očekujemo da će u narednih šest meseci više od 300.000 posetilaca imati priliku da se upozna sa turističkom, gastronomskom, kulturnom i privrednom ponudom naše zemlje”, kaže Malinović i napominje da ne postoji događaj na planeti na kom država može bolje da se promoviše.

Prema njegovim rečima, Srbija će se, iako raspolaže izuzetno skromnim budžetom, predstaviti na najbolji mogući način.

„Nacionalni dan Srbije na ovoj izložbi biće 22.jun, kada će ceo EXPO biti u bojama Srbije, što će nam uz celodnevni program omogućiti da naša zemlja tog dana bude u fokusu svetske javnosti“, kaže Malinović, dodajući da je planiran bilateralni susret državnih delegacija Srbije i Italije, a kasnije i koncert Gorana Bregovića.

Malina i srpska slava su naše blago

Tema ovogodišnjeg EXPO „Nahranimo planetu. Energija za život“. Srbija se predstavlja sa sloganom „Okusi hranu, oseti život“. Posetioci će, objašnjava Malinović, moći da se upoznaju sa svim specijalitetima, od Vojvodine do krajnjeg juga zemlje.

Komesar svetske izložbe najavljuje da od sledeće nedelje počinje promocija po regionima, a Vojvođani će prvi pokazati šta znaju i imaju. Veliki akcenat stavljen je i na predstavljanje Beograda, kao srpske prestonice hedonizma. Posetioci će saznati i mnogo detalja u vezi sa našim najpoznatijim festivalim, Gučom i Egzitom, a ideja organizatora je da svaki gost koji dođe u paviljon naše zemlje, poželi da poseti Srbiju.

Na programu je i promocija kulturnog nasleđa, pa će tako 12. jula, na Svetog Petra, biti predstavljena srpska slava.

Aduti Srbije su i Dunav i istočni deo Srbije, neolitsko nasleđe i Lepenski vir, ali i Leskovac, pirotski ćilim, ajvar, paprika… Avgust će biti mesec sporta i zdravog života, najavljuje Malinović i kaže: “U Italiji smo poznati po sportistima i oni su naši najbolji ambasadori. Za vreme trajanja filmskog festivala u Milanu, u septembru, Srbiju ćemo predstaviti kao desginaciju za snimanje filmova, jer je to značajan izvor prihoda za našu državu i odlična promocija“.

Tesla kao adut

U oktobru će fokus biti na naučnim dostignućima, kroz ime Nikole Tesle. On je jedan od najznačajninijih Srba sa aspekta našeg civilizacijskog doprinosa planeti, ističe Malinović. “Tesla je dobar deo svojih naučnih istraživanja poklonio čovečanstvu. Mi kroz njega predstavljamo i našu IT industriju i inovacije u oblasti poljoprivrede. Želimo da predstavimo i „tesla“ tablet, koji je produkt kompanije „Komtrejd“ i „Tesla fest“, novi veliki festival koji će se prvi put održati ove godine u decembru”, kaže komesar Srbije na EXPO 2015.