Љајић: Ускоро три фабрике текстила из Турске

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас да ће за непуна три или четири месеца у Србији бити отворене три велике фабрике из области текстилне индустрије из Турске.

Он је додао и да ће за непуних месец дана у Владичином Хану бити отворена фабрика из области аутомобилске индустрије која ће запослити 400 радника.

„Ово је период најбољих могућих односа између Србије и Турске када говоримо о економској и привредној сарадњи. Надам се да ће ове године бити превазиђено тих милијарду евра робне размене и да ћемо имати већи број турских фирми који ће радити у Србији. Највећа корист од ових инвестиција је да ће конкуренција снизити цене“, казао је Љајић на отварању новог малопродајног објекта турске компаније LC Waikiki у Ушћу.

Министар је истакао да је ово трећи малопродајни објекат који овај модни ланац отвара у Србији, да је до краја године у плану отварање још пет, а за две или три године да буде до 20 малопродајних објеката те компаније у Србији.

Љајић је рекао да је LC Waikiki „гигант у области текстилне индустрије“ и да на први поглед број продавница чије се отварање очекује у Србији делује мали, али да је то инвестиција од 20 милиона долара и да ће у њима бити више од 200 запослених.

„Ми очекујемо да ово буде најбољи позив и сигнал за друге турске инвеститоре да улажу у Србију. Ово је период кад имамо појачано интересовање турских инвеститора за улагање и отварање производње“, нагласио је Љајић.

Он је додао да очекује да ће пословодство Waikikija у наредном периоду одлучити да отпочне и производњу у Србији.

LC Waikiki основан је 1985. у Француској, а 1997. преузео га је садашњи турски власник.

LC Waikiki поседује приближно 600 продавница у 28 земаља. Укупан промет компаније је у 2014. години износио 2,53 милијарде долара, а у 2015. је достигао цифру од 2,6 милијарди долара.