Ljajić: Uskoro tri fabrike tekstila iz Turske

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će za nepuna tri ili četiri meseca u Srbiji biti otvorene tri velike fabrike iz oblasti tekstilne industrije iz Turske.

On je dodao i da će za nepunih mesec dana u Vladičinom Hanu biti otvorena fabrika iz oblasti automobilske industrije koja će zaposliti 400 radnika.

„Ovo je period najboljih mogućih odnosa između Srbije i Turske kada govorimo o ekonomskoj i privrednoj saradnji. Nadam se da će ove godine biti prevaziđeno tih milijardu evra robne razmene i da ćemo imati veći broj turskih firmi koji će raditi u Srbiji. Najveća korist od ovih investicija je da će konkurencija sniziti cene“, kazao je Ljajić na otvaranju novog maloprodajnog objekta turske kompanije LC Waikiki u Ušću.

Ministar je istakao da je ovo treći maloprodajni objekat koji ovaj modni lanac otvara u Srbiji, da je do kraja godine u planu otvaranje još pet, a za dve ili tri godine da bude do 20 maloprodajnih objekata te kompanije u Srbiji.

Ljajić je rekao da je LC Waikiki „gigant u oblasti tekstilne industrije“ i da na prvi pogled broj prodavnica čije se otvaranje očekuje u Srbiji deluje mali, ali da je to investicija od 20 miliona dolara i da će u njima biti više od 200 zaposlenih.

„Mi očekujemo da ovo bude najbolji poziv i signal za druge turske investitore da ulažu u Srbiju. Ovo je period kad imamo pojačano interesovanje turskih investitora za ulaganje i otvaranje proizvodnje“, naglasio je Ljajić.

On je dodao da očekuje da će poslovodstvo Waikikija u narednom periodu odlučiti da otpočne i proizvodnju u Srbiji.

LC Waikiki osnovan je 1985. u Francuskoj, a 1997. preuzeo ga je sadašnji turski vlasnik.

LC Waikiki poseduje približno 600 prodavnica u 28 zemalja. Ukupan promet kompanije je u 2014. godini iznosio 2,53 milijarde dolara, a u 2015. je dostigao cifru od 2,6 milijardi dolara.