Ljajić i Šarović o jačanju ekonomske saradnje Srbije I BiH

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, sa kojim je razgovarao o načinima za dodatno jačanje bilateralne ekonomske saradnje, s obzirom na to da robna razmena između dve zemlje raste iz godine u godinu.

Ljajić i Šarović su se tokom sastanka dogovorili da do 15. avgusta ove godine bude izrađen akcioni plan za oblast turizma između dve zemlje, kojim bi bili definisani konkretni oblici saradnje. Kao posebno interesantni projekti u ovoj oblasti, istaknuti su kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na reci Drini, realizacija školskih ekskurzija, različitih edukativnih kampova i zajednički nastup na trećim tržištima.

S tim u skladu, dogovoren je i zajednički nastup Srbije i Bosne i Hercegovine na sajmu turizma u Moskvi u septembru, kao i na sajmu turizma u Londonu, u novembru ove godine.

Govoreći o aktivnostima vezanim za ekonomsku trilateralu između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, ministar Ljajić je rekao da će biti zatražena mogućnost bescarinskog izvoza goveđeg i ovčijeg mesa iz Srbije u Tursku. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina već ima odobrene kvote mesa koje bescarinski izvozi u Tursku, takva mogućnost i za Srbiju bi doprinela obnovi stočnog fonda i jačanju mesnih industrija u regionu, saglasila su se dvojica ministara

Ljajić i Šarović su se tokom sastanka dogovorili i da za tri nedelje u Sarajevu bude potpisan Memorandum o saradnji u oblasti namenske industrije između Srbije i Bosne i Hercegovine,zahvaljujući kome će biti olakšane izvozno – uvozne procedure dve države za proizvode iz pomenute oblasti.