Љајић и Шаровић о јачању економске сарадње Србије И БиХ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са потпредседником Савета министара и министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем, са којим је разговарао о начинима за додатно јачање билатералне економске сарадње, с обзиром на то да робна размена између две земље расте из године у годину.

Љајић и Шаровић су се током састанка договорили да до 15. августа ове године буде израђен акциони план за област туризма између две земље, којим би били дефинисани конкретни облици сарадње. Као посебно интересантни пројекти у овој области, истакнути су креирање јединственог туристичког производа на реци Дрини, реализација школских екскурзија, различитих едукативних кампова и заједнички наступ на трећим тржиштима.

С тим у складу, договорен је и заједнички наступ Србије и Босне и Херцеговине на сајму туризма у Москви у септембру, као и на сајму туризма у Лондону, у новембру ове године.

Говорећи о активностима везаним за економску трилатералу између Србије, Босне и Херцеговине и Турске, министар Љајић је рекао да ће бити затражена могућност бесцаринског извоза говеђег и овчијег меса из Србије у Турску. С обзиром на то да Босна и Херцеговина већ има одобрене квоте меса које бесцарински извози у Турску, таква могућност и за Србију би допринела обнови сточног фонда и јачању месних индустрија у региону, сагласила су се двојица министара

Љајић и Шаровић су се током састанка договорили и да за три недеље у Сарајеву буде потписан Меморандум о сарадњи у области наменске индустрије између Србије и Босне и Херцеговине,захваљујући коме ће бити олакшане извозно – увозне процедуре две државе за производе из поменуте области.