Ljajić razgovarao sa ambasadorima Rusije, Kine i Irana

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom, ambasadorom Narodne Republike Kine Lijem Mančangom i ambasadorom Islamske Republike Iran Madžidom Fahimpurom.

Prilikom susreta sa ambasadorom Aleksandrom Čepurinom izražena je obostrana zainteresovanost za potpisivanje međudržavnog sporazuma u oblasti telekomunikacija, a pomenuto je i pitanje bescarinskog izvoza automobila iz Srbije u Rusiju. Dogovoreno je da o toj temi Ljajić razgovara sa nadležnim ministrima Ruske Federacije na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, u junu ove godine.

Na sastanku između potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića i ambasadora Lija Mančanga razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti turizma, što je bila jedna od glavnih tema nedavno održanog Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu. Ljajić i Li Mančang dogovorili su da Srbiju uskoro poseti grupa kineskih novinara koji će javnom mnjenju svoje zemlje predstaviti turističke potencijale Srbije, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te države.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i ambasador Madžid Fahimpur razmatrali su mogućnosti za povećanje obima robne razmene Srbije i Irana, imajući u vidu skromne rezultate trenutne trgovinske saradnje. Ljajić i Fahimpur su se saglasili da postoje potencijali za povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na iransko tržište, kao i za intenziviranje saradnje u oblasti farmacije.