Љајић: Радници фирми „Агрокора“ у Србији сигурни

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да нема назнака да би неки од 11.000 радника фирми које су у власништву концерна „Агрокор“ у Србији могли да остану без посла.

Љајић је у интервјуу за „Дојче веле“ објаснио да је недавна посета Београду повереника Владе Хрватске за „Агрокор“ Анте Рамљака део редовних састанака и да та посета нема директну везу са најновијим дешавањима у тој земљи.

Реч је о комуникацији коју остварујемо са новим пословодством „Агрокора“. Заинтересовани смо за стабилизацију тог концерна јер у Србији има 11.000 људи који раде у „Меркатору“, „Дијаманту“, „Фрикому” и у друге три компаније у власништву „Агрокора“, навео је он.

Влада Србије је, како је пренео, заинтересована за судбину свих запослених, али такође и за извршавање обавеза према добављачима, којих има више од 600 у нашој земљи.

Љајић је, говорећи о дуговањима према радницима, добављачима и држави, истакао да се обавезе према држави испуњавају, као и према мањим добављачима, док су са већим добављачима направљени посебни уговори.

Он је такође објаснио да се хрватски „Лекс Агрокор“ не односи на Србију, већ да фирме које делују у Србији треба да поштују наше законе.

Држава је имала довољно инструмената и механизама у важећем регулаторном оквиру да обезбеди да „Агрокорове“ фирме потпуно слободно послују по свим тржишним принципима, али и да спречи изношење финансијских средстава из Србије за намиривање обавеза „Агрокора“ у Хрватској или Словенији, рекао је Љајић.

Према његовим речима, наша земља не размишља о подржављењу фирми које су у власништву „Агрокора“ у Србији, нити је то могуће.