Пуштена три предајника на Фрушкој гори

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је пуштањем у рад три предајника на Фрушкој гори омогућен квалитетан пријем дигиталног сигнала за око десет хиљада становника Петроварадина и Беочина.

Министар је рекао да су данас пуштени у рад репетитори у Старим Лединцима, Беочину и Буковцу.

„То значи да ће 10.000 становника општина Петроварадин и Беочин, као и део викенд насеља на Фрушкој гори имати прилике да прате нова 22 телевизијска канала, односно да имају максимално квалитетну слику“, рекао је Љајић након пуштања у рад предајника у Старим Лединцима.

Од та 22 канала, како је прецизирао, десет је са националном покривеношћу, док је 12 локалних и регионалних телевизијских станица.

Он је најавио да ће ове недеље бити пуштен још један репетитор у Белој Цркви где ће 8.000 становника који су имали лош сигнал бити у прилици да прате телевизију са одличним квалитетом слике и тона.

„Пуштањем у рад ова четири репетитора, 99 одсто становника Војводине ће имати могућност да приме без икаквих проблема дигитални сигнал“, рекао је министар.

Он је додао да је у плану пуштање још једног репетитора у Вршцу, за који је потребно да локална самоуправа уради неопхподну инфраструктуру.

У Србији је, како је нагласио, тренутна покривеност дигиталним сигналом око 97,82 одсто становника, а да ће бити достигнут максимални планирани ниво покривености од 98,5 одсто.

„Направили смо један огроман, велики подухват, и у технолошком и финансијском смислу јер се дигитализација показала као најбоља инвестиција. Уложили смо 37 милиона евра, а добили преко 100 милиона евра чистих прихода од продаје ослобођених фреквенција“, истакао је Љајић.