Ljajić: Pitanje izvoza mesa rešeno u poslednji čas

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za RTS da je Srbija je jedva izbegla „crveni karton“ kada je reč o izvozu mesa u Rusiju. Utvrđeno je da su crvi nađeni u kontejnerima za prevoz, a ne u mesu, istakao je ministar i dodao da je istraga u toku.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Ljajić je rekao da se pre radi o „nemarnosti i gluposti“ jednog našeg izvoznika nego o nameri da nekoga prevarimo, ali da su, bez obzira na namere, posledice velike. Istraga će utvrditi da li je bilo prepakivanja mesa uvezenog iz trećih zemalja.

Ljajić je istakao da je ruska strana imala razumevanja za nas, iako je bilo osnova da se izvoz u Rusiju zabrani.

„Njihovi inspektori će doći ovde, vršiće kontrolu, davaće instrukcije izvoznicima na koji način da se ponašaju. Preveli smo sa ruskog 4.500 stranica teksta novih pravilnika i deklaracija kako bismo mogli da zadovoljimo standarde za izvoz mesa na tržište Carinske unije“, rekao je ministar i dodao da pravila moraju striktno da se poštuju.

Inspektor koji je morao da kontroliše izvoz je suspendovan, rekao je Ljajić ističući da je problem rešen u poslednji čas.

Ministar trgovine je rekao da ne smemo da dozvolimo da reputacija dođe u pitanje zbog bilo kakvog propusta jer je Srbija jedina zemlja koja ima pravo da izvozi u Rusiju.

„Standardi su visoki. Kontrola će biti stroža. Uspostavljamo elektronsku kontrolu sa ruskom Upravom za veterinu, izveštavati pravovremeno o svim isporukama mesa“, najavio je ministar Ljajić.