Љајић: Питање извоза меса решено у последњи час

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је за РТС да је Србија је једва избегла „црвени картон“ када је реч о извозу меса у Русију. Утврђено је да су црви нађени у контејнерима за превоз, а не у месу, истакао је министар и додао да је истрага у току.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Љајић је рекао да се пре ради о „немарности и глупости“ једног нашег извозника него о намери да некога преваримо, али да су, без обзира на намере, последице велике. Истрага ће утврдити да ли је било препакивања меса увезеног из трећих земаља.

Љајић је истакао да је руска страна имала разумевања за нас, иако је било основа да се извоз у Русију забрани.

„Њихови инспектори ће доћи овде, вршиће контролу, даваће инструкције извозницима на који начин да се понашају. Превели смо са руског 4.500 страница текста нових правилника и декларација како бисмо могли да задовољимо стандарде за извоз меса на тржиште Царинске уније“, рекао је министар и додао да правила морају стриктно да се поштују.

Инспектор који је морао да контролише извоз је суспендован, рекао је Љајић истичући да је проблем решен у последњи час.

Министар трговине је рекао да не смемо да дозволимо да репутација дође у питање због било каквог пропуста јер је Србија једина земља која има право да извози у Русију.

„Стандарди су високи. Контрола ће бити строжа. Успостављамо електронску контролу са руском Управом за ветерину, извештавати правовремено о свим испорукама меса“, најавио је министар Љајић.