Ljajić: Izvoz u Nemačku povećan za 26 posto

Izvoz Srbije u Nemačku je od januara do kraja juna ove godine povećan za čak 26 odsto, u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 877 miliona evra, rekao je Tanjugu potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Pokrivenost uvoza izvozom, u razmeni sa Nemačkom, dodao je on, dostigla je rekordnih 80 procenata.

„Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne 2 milijarde evra a ukupna robna razmena premašiti iznos od 4 milijarde evra“, kazao je Ljajić.
Ministar je istakao da se osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55% našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.

U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape.

Ljajić je rekao da je udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku oko 10% i da u razmeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvarujemo suficit.

„U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto i iznosi 43 miliona evra. Suficit je zabeležen i u trgovini uslugama“, zaključio je ministar.