Ljajić: „ICT Hub“ je najveća „start up“ investicija u IKT sektor u Srbiji

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u otvaranje „ICT Hub“-a, poslovnog inkubatora u naučno-tehnološkom parku Zvezdara, uloženo 700.000 dolara što predstavlja najveću „start up“ investiciju u sektor informaciono komunikacionih tehnologija u Srbiji.

„U Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator od kojih je pet specijalizovano za informaciono-komunikacione tehnologije. Bilo je i više ovakvih projekata, ali su u međuvremenu ugašeni, jer nisu bili ekonomski održivi“, rekao je Ljajić na svečanom ortvaranju „ICT Hub“-a, u prisustvu ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija, ministra prosvete Srđana Verbića i mnogobrojnih gostiju.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban razvoj primenjivog tehnološkog znanja koje može da pomogne razvoj celokupne privrede.
Informatički sektor u Srbiji je veoma napredovao prethodnih godina, i po globalnom indeksu razvoja IT sektora Srbija se nalazi na 40. mestu u svetu sa prihodom od 230 miliona evra u prošloj godini, a po razvoju poslovanja u tom sektoru je na 56. mestu sa oko 2.000 firmi, u kojima radi oko 16.000 ljudi, naveo je Ljajić.

Kako je istakao, u Srbiji sada 63,2 odsto porodica ima računar, 52,8 odsto ima priključak na internet, od kojih 55,1 odsto ima širokopojasni pristup globalnoj informatičkoj mreži, što je 11 odsto više nego 2013. godine.

Ambasador Kirbi je rekao da je impresioniran izgledom naučno-tehnološkog parka na Zvezdari i dodao da je „pomalo ljubomoran na uslove koje imaju mladi istraživači i naučni saradnici u tehnološkom parku na Zvezdari“ a koji, kako je kazao, podsećaju na uslove koji imaju zaposleni u kompanijama „Google“ i „Apple“ u Sjedinjenim Američkim Državama.