Љајић: „ICT Hub“ је највећа „start up“ инвестиција у ИКТ сектор у Србији

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је у отварање „ICT Hub“-а, пословног инкубатора у научно-технолошком парку Звездара, уложено 700.000 долара што представља највећу „start up“ инвестицију у сектор информационо комуникационих технологија у Србији.

„У Србији тренутно постоји 21 бизнис инкубатор од којих је пет специјализовано за информационо-комуникационе технологије. Било је и више оваквих пројеката, али су у међувремену угашени, јер нису били економски одрживи“, рекао је Љајић на свечаном ортварању „ICT Hub“-а, у присуству амбасадора САД у Србији Мајкла Кирбија, министра просвете Срђана Вербића и многобројних гостију.

Према његовим речима, Србији је потребан развој примењивог технолошког знања које може да помогне развој целокупне привреде.
Информатички сектор у Србији је веома напредовао претходних година, и по глобалном индексу развоја ИТ сектора Србија се налази на 40. месту у свету са приходом од 230 милиона евра у прошлој години, а по развоју пословања у том сектору је на 56. месту са око 2.000 фирми, у којима ради око 16.000 људи, навео је Љајић.

Како је истакао, у Србији сада 63,2 одсто породица има рачунар, 52,8 одсто има прикључак на интернет, од којих 55,1 одсто има широкопојасни приступ глобалној информатичкој мрежи, што је 11 одсто више него 2013. године.

Амбасадор Кирби је рекао да је импресиониран изгледом научно-технолошког парка на Звездари и додао да је „помало љубоморан на услове које имају млади истраживачи и научни сарадници у технолошком парку на Звездари“ а који, како је казао, подсећају на услове који имају запослени у компанијама „Google“ и „Apple“ у Сједињеним Америчким Државама.