Летња туристичка сезона почела без проблема

Овогодишња сезона је, према садашњим показатељима кренула уобичајено и без великих проблема.

Гордана Радосављевић, помоћница министра за туризам и туристичку инспекцију, каже да је почетак летње туристичке сезоне уследио након ванредне ситуације због поплава, па ни туристичке агенције ни туристичка инспекција нису знали како ће се то одразити на пословање туристичких агенција, реализацију дотада уговорених туристичка путовања, број отказа и заштиту права путника.

“За првих шест месеци ове године поднето је 145 пријава на рад туристичких агенција”, каже РадосавЉевићева. Инспекција је утврдила да је од тога 51 пријава основано јер туристичке агенције нису извршиле све уговорене и наплаћене услуге. У 22 случаја постигла да су агенције оштећеним путницима вратиле износ сразмеран неизвршеним услугама у вредности од 345.484 динара. У осталим случајевима инспектори су поднели захтеве за покретање прекршајног поступка.

Ове године је у јануару одузета је лиценца туристичкој агенцији „Magic Tours&Travel“, због тежих повреда одредби Закона о туризму које је учинила крајем 2013. године. Тренутно се не води ни један поступак за одузимање лиценце.

“Када путник купи туристички аранжман, он је са организатором тог путовања склопио уговор о туристичком путовању и она је дужна да испуни све обавезе из уговора о путовању”, објашњава РадосавЉевићева и додаје да то значи да се не ради о обећаним већ о уговореним (писаним) условима. “Путник је склопио уговор о путовању и, као и код других уговора, за његово евентуално неизвршење логично је да се стране из уговора најпре обраћају једна другој, а затим траже заштиту својих права на други начин”, закључила је помоћница министра.