Едукацијом против опасних интернет „игара“

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су едукација и превенција кључни фактори у сузбијању злоупотребе нових технологија, нарочито када су у питању деца и млади.

Едукацијом против опасних интернет „игара“

Поводом медијских навода и упозорења Министарства унутрашњих послова Републике Србије о присутности наводне опасне интернет „игре изазова“ у региону, која је популарно названа „плави кит“, државни секретар је потврдила да таква појава није пријављена Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, позвавши грађане, као и децу, да се јаве том центру како би добили савет у вези са потенцијално опасним ситуацијама приликом коришћења нових технологија, као и у случају потребе за пријавом било које врсте узнемиравања и злоупотребе.

„Од почетка рада Националог контакт центра, од 27. фебруара 2017. године, имали смо 1528 позива, а најчешће постављана питања била су како безбедно користити друштвене мреже и како инсталирати филтер за родитељску контролу. То значи да постоји свест грађана о потреби за заштитом деце на интернету“, истакла је Матић., напомињући да су пријављени и одређени случајеви злоупотребе интернета, са елементима кривичних дела и дигиталног насиља, који су прослеђени надлежним институцијама, али да међу њима није било такозваних „игара изазова“.

Број телефона Националног контакт центра за безбедност деце на интернету је 19833, позив је бесплатан, а питања и пријаве могу се послати и електронским путем, ван радног времена, преко интернет сајта www.pametnoibezbedno.gov.rs или на мејл bit@mtt.gov.rs.