Drugi sastanak sa proizvođačima i trgovcima TV prijemnicima

Pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić otvorio je danas drugi sastanak sa distributerima opreme za prijem digitalnog TV signala, koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije povodom procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Nakon uvodnih napomena o procesu digitalizacije od strane pomoćnika ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irini Reljin, predstavnici Ministarstva održali su prezentacije čije su teme bile: osnovni podaci o prelasku na digitalno terestričko emitovanje TV signala u Republici Srbiji – Plan prelaska po zonama raspodele, značaj žiga garancije „Digital TV“ za označavanje televizora i set-top-boksova radi lakšeg prepoznavanja odgovarajućih uređaja i dobre snabdevenosti tržišta i iskustva u procesu ocenjivanja ispunjenosti uslova za dobijanje žiga garancije.

„Najvažnije u procesu digitalizacije su postojanje kompletne mreže JP „Emisiona tehnika i veze“ za emitovanje digitalnog terestričkog TV signala, kao i odgovarajuće prijemničke baze, za prijem tog signala“, istakli su predstavnici Ministarstva.
Prvog marta 2015. godine biće ugašeni prvi analogni predajnici u našoj zemlji, a u naredna tri meseca biće prekinuto analogno emitovanje i sa ostalih predajnika. Do tada, svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala.