Други сaстaнaк са произвођачима и трговцима ТВ пријемницима

Помоћник министра за информационо друштво у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић отворио је данас други састанак са дистрибутерима опреме за пријем дигиталног ТВ сигнала, који Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује у сарадњи са Привредном комором Србије поводом процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање програма.

Након уводних напомена о процесу дигитализације од стране помоћника министра за електронске комуникације и поштански саобраћај Ирини Рељин, представници Министарства одржали су презентације чије су теме биле: основни подаци о преласку на дигитално терестричко емитовање ТВ сигнала у Републици Србији – План преласка по зонама расподеле, значај жига гаранције „Digital TV“ за означавање телевизора и сет-топ-боксова ради лакшег препознавања одговарајућих уређаја и добре снабдевености тржишта и искуства у процесу оцењивања испуњености услова за добијање жига гаранције.

„Најважније у процесу дигитализације су постојање комплетне мреже ЈП „Емисиона техника и везе“ за емитовање дигиталног терестричког ТВ сигнала, као и одговарајуће пријемничке базе, за пријем тог сигнала“, истакли су представници Министарства.
Првог марта 2015. године биће угашени први аналогни предајници у нашој земљи, а у наредна три месеца биће прекинуто аналогно емитовање и са осталих предајника. До тада, сви грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене треба да пређу на пријем дигиталног сигнала.