Do početka maja Registar posrednika u prometu nepokretnosti

Viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović najavio je da će Registar posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti biti izrađen i u funkciji do početka maja, kako je to i zakonom predviđeno.

On je na sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije (PKS) rekao da je prolaznost kandidata koji polažu stručni ispit za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti zadovoljavajuća, precizirajući da je od 702 kandidata koji su polagali u prvom ispitnom roku, njih 483 položilo.

Stojanović, koji je i predsednik Ispitne komisije kazao je da će se sa ispitima u drugom ispitnom roku početi 9. februara.

Na sastanku Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti rečeno je i da primena Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i usvojena podzakonska akta, već daju rezultate na samom tržištu.

Načelnik Odeljenja za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije Goran Macura na sastanku je kazao da je kontrola 200 firmi za posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti, sprovedena u poslednja tri meseca 2014, rezultirala pokretanjem 15 prijava i da su najčešće uočeni prekršaji bili rad bez potpisanih ugovora sa prodavcima.

On je kazao i da je kontrola pokazala da određene agencije nemaju adekvatan prostor za rad predviđen zakonom i da neki nisu registrovani kao agencije za posredovanje u prometu nepokretnostima što je propisano Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.