До почетка маја Регистар посредника у промету непокретности

Виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Жељко Стојановић најавио је да ће Регистар посредника у промету и закупу непокретности бити израђен и у функцији до почетка маја, како је то и законом предвиђено.

Он је на седници Групације посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије (ПКС) рекао да је пролазност кандидата који полажу стручни испит за посреднике у промету и закупу непокретности задовољавајућа, прецизирајући да је од 702 кандидата који су полагали у првом испитном року, њих 483 положило.

Стојановић, који је и председник Испитне комисије казао је да ће се са испитима у другом испитном року почети 9. фебруара.

На састанку Групације посредника у промету непокретности речено је и да примена Закона о посредовању у промету и закупу непокретности и усвојена подзаконска акта, већ дају резултате на самом тржишту.

Начелник Одељења за општи надзор Сектора тржишне инспекције Горан Мацура на састанку је казао да је контрола 200 фирми за посредовање у промету и закупу непокретности, спроведена у последња три месеца 2014, резултирала покретањем 15 пријава и да су најчешће уочени прекршаји били рад без потписаних уговора са продавцима.

Он је казао и да је контрола показала да одређене агенције немају адекватан простор за рад предвиђен законом и да неки нису регистровани као агенције за посредовање у промету непокретностима што је прописано Законом о посредовању у промету и закупу непокретности.