Do kraja godine dve hiljade licenciranih agenata

Za treći ciklus polaganja stručnih ispita za agente u prometu nekretninama prijavilo se dosad oko 900 kandidata, dok je njih 1.250 već dobilo licence u prethodna dva roka, rekao je Viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović, za čitaoce Halo oglasi nekretnina.

Stojanović, koji je ujedno i predsednik ispitne komisije naglašava da su svi koji su stekli licencu upisani su u Registar posrednika, koji je dostupan svakom zainteresovanom građaninu na portalu www.mtt.gov.rs

“Od 8. maja ove godine, država obavezuje posrednike da imaju licencu, jer ko nema položen stručni ispit, ne može da pokazuje stanove”, naglašava on i dodaje da ispitni rok traje do 20. januara, kada će se raspisati novi, četvrti rok.

“Sada se oko 900 osoba bori za licence. A ako računamo prosečnu prolaznost, koja je u proslim rokovima bila 63 odsto, do kraja godine ćemo imati oko 2.000 licenciranih agenata”, rekao je on.

Trenutno, od 1.250 licenciranih agenata već je zaposleno 900, dok je njih oko 300 još uvek dostupno na tržištu rada. Kako nam navode u beogradskim agencijama, trenutno postoji velika potražnja za kvalitetnim, licenciranim agentima i verujemo da će i ovih slobodnih 300 agenata ubrzo pronaći angažovanje. Potražnja je tolika da se agencije utrkuju davanjem boljih uslova, pa se agenti sada zapošljavaju na neodređeno vreme, sa fiksnom platom i plaćenim doprinosima, što je, do prošle godine, bilo nezamislivo.

Obavezni podaci u oglasu

Željko Stojanović za Halo oglasi nekretnine kaže da je stanje na tržištu danas mnogo bolje u odnosu na kvalitet od pre godinu dana, kada posedovanje licence nije bilo obavezno za obavljanje poslova sa nekretninama, te da je ostvaren veliki napredak.
Novim Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina svaki posrednik je dužan da prilikom oglašavanja, u sredstvima javnog informisanja, navede podatke o lokaciji, ceni, površini i strukturi nepokretnosti, a od 1. novembra obavezan je i broj agencije u Registru posrednika.

„To je znak da će korisnik moći da računa na kvalitetnu uslugu i da posrednik radi po Zakonu”, rekao je Stojanović.
Pored ovih obaveznih podataka, posrednik bi trebalo da navede i visinu agencijske provizije, ukoliko se ona uzima od kupca, a taj podatak bi, takođe trebalo, u procentima, da stoji uz svaki oglas, jer je to trošak koji mora biti javno iskazan. Neke od agencija to rade već odavno, pa uz oglase navode podatak „agencijska provizija 2%“, koji se odnosi na proviziju koju kupac treba da plati.

Stojanović je naveo da, ukoliko korisnici shvate da neka agencija ne posluje po zakonu, to bi trebalo da prijave tržišnoj inspekciji, koja je od 1. novembra krenula sa kontrolama, a koje će biti pojačane od januara sledeće godine.

“Od decembra se nadam da će stanje na tržištu biti još bolje. Da se već bitno promenilo, vidim i po posrednicima sa kojima se srećem, jer je u fokusu razgovora ranije bila siva ekonomija, a sada je glavna tema kako da se poveća kvalitet usluga agencija”, navodi on.

Do kraja godine dve hiljade licenciranih agenata

Oglasi moraju biti potpuni

Stojanović kaže da je u cilju što boljeg uređenja tržišta nekretnina, potrebno i da specijalizovani oglasnici koji oglašavaju prodaju i izdavanje nekretnina, agencijama omoguće oglašavanje svih traženih podataka, a što Halo oglasi nekretnine, u oba svoja izdanja, imaju još od uvođenja novog Zakona 2013. godine.

“Kad se otvori oglasni deo novine , čitalac odmah mora da prepozna oglase agencije, i da se oni razlikuju od malih oglasa vlasnika. Oglasi agencije bi morali da sadrže zvanični naziv agencije, ali i registarski broj”, objasnio je on.

Registarski broj je redni broj u Registru posrednika, dodaje on, koji se vodi na sajtu ministarstva – www.mtt.gov.rs

“Svaki građanin može da ode na sajt i da vidi sve podatke o agencijama i svim agentima koji imaju licence”, ponavlja on.
Savet je, kako navodi ovaj stručnjak, da jedna agencija umesto da ima više manjih oglasa, sve nekretnine u ponudi oglasi u jednom velikom formatu, jer bi tako kupcima nekretnina ili onima koji iznajmljuju i koriste usluge agencija, bilo preglednije.

“Oglase bi trebalo stalno unapređivati, estetski i sadržajno. Oglašivači ne smeju da golicaju maštu kupaca tako što neće staviti cenu. Zakon ih obavezuje da navedu cenu, lokaciju…”, objašnjava Stojanović.

Krajnji cilj, ističe Stojanović, jeste da se kvalitet usluga u Srbiji kada je reč o nekretninama, ne razlikuje od kvaliteta u Beču, Berlinu, Ženevi ili bilo gde u svetu.

Ukrupnjavanjem tržišta do veće efikasnosti

Sledeći korak u ovom poslu biće, najavio je, stručno savetovanje, koje je planirano za 2016. godinu.

Plan je da se unapredi upravljanje firmama, bilo da je reč o preduzetnicima ili o privrednim društvima. To postoji godinama u Hrvatskoj i Sloveniji, a Ministarstvo će finansirati i logistički podržati savetovanja u 2016. godini.

“Efikasnost bi mogla da se poveća i ukrupnjavanjem. Sada u proseku jedan privredni subjekat ima 1,7 zaposlenih”, rekao je Stojanović, ali smatra da je ta informacija lažno predstavljena..

“Ili lažu i imaju na crno zaposlene, a protiv toga ćemo se boriti inspekcijama ili je stvarno tako, a onda je potrebno da se udruže. O tome će se raspravljati na stručnim savetovanjima na koja će dolaziti i predavači iz inostranstva”, rekao je Stojanović.