Državna sekretarka Đeri održala sastanak na temu rešavanja statusa banja

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Lukrecija Đeri sastala se danas sa predstavnicima ministarstava zdravlja, poljoprivrede i životne sredine, rudarstva i energetike, Agencije za privatizaciju, Udruženja banja Srbije i Specijalne bolnice Merkur sa kojima je razgovarala o problemima statusa banja i specijalnih bolnica za rehabilitaciju.

Državna sekretarka Đeri je rekla da se treba odlučiti između dva modela na koja je moguće razvijati banjski turizam. Prvi je da se specijalnim bolnicama omogući dolazak i komercijalnih gostiju, a drugi se odnosi na razvoj banjskog turizma u mestima u kojima nema specijalnih bolnica i rehabilitacionih centara, gde bi se ponuda bazirala na wellness i spa programima, bez zdravstvenih usluga.

Konstatovano je da je potrebno rešiti problem sporova između PIO fonda i specijalnih bolnica za rehabilitaciju, kao i da specijalne bolnice moraju dostaviti Agenciji za privatizaciju lične karte, kako bi prikazali stanje imovine, te će potom biti moguće ponuditi banje investitorima.

Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković je kazao da ne treba tretirati sve specijalne bolnice kao banje i obrnuto i istakao da je potrebno izraditi Strategiju razvoja banjskog turizma.

Na sastanku je dogovoreno da se formira mešovita radna grupa koja će nastaviti sagledavanje regulative i problematike u vezi sa statusom banja i specijalnih bolnica za rehabilitaciju, a u cilju privlačenja investicija za unapređenje tog vida turizma.

Radnu grupu će činiti predstavnici svih interesnih grupa koji su na bilo koji način povezani sa tematikom banjskih lečilišta i specijalnih bolnica.