Државна секретарка Ђери одржала састанак на тему решавања статуса бања

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери састала се данас са представницима министарстава здравља, пољопривреде и животне средине, рударства и енергетике, Агенције за приватизацију, Удружења бања Србије и Специјалне болнице Меркур са којима је разговарала о проблемима статуса бања и специјалних болница за рехабилитацију.

Државна секретарка Ђери је рекла да се треба одлучити између два модела на која је могуће развијати бањски туризам. Први је да се специјалним болницама омогући долазак и комерцијалних гостију, а други се односи на развој бањског туризма у местима у којима нема специјалних болница и рехабилитационих центара, где би се понуда базирала на wellness и spa програмима, без здравствених услуга.

Констатовано је да је потребно решити проблем спорова између ПИО фонда и специјалних болница за рехабилитацију, као и да специјалне болнице морају доставити Агенцији за приватизацију личне карте, како би приказали стање имовине, те ће потом бити могуће понудити бање инвеститорима.

Секретар Удружења бања Србије Владан Вешковић је казао да не треба третирати све специјалне болнице као бање и обрнуто и истакао да је потребно израдити Стратегију развоја бањског туризма.

На састанку је договорено да се формира мешовита радна група која ће наставити сагледавање регулативе и проблематике у вези са статусом бања и специјалних болница за рехабилитацију, а у циљу привлачења инвестиција за унапређење тог вида туризма.

Радну групу ће чинити представници свих интересних група који су на било који начин повезани са тематиком бањских лечилишта и специјалних болница.