Ljajić: Vučićeva poseta Moskvi ima veliki ekonomski značaj

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da poseta premijera Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji, pored političkog, ima i veliki značaj sa stanovišta povećanja spoljnotrgovinske razmene i mogućnosti za veći priliv ruskih investicija. Pored toga, rekao je Ljajić, poseta ima i konkretan značaj za dve važne oblasti.

„Kao prvo, ova poseta daje novi impuls pregovorima o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Evroazijske unije i Srbije. To znači da bi taj sporazum mogao da bude usaglašen i potpisan već tokom ove godine“, rekao je Ljajić Tanjugu.

On je dodao da Srbija ima interes da najpre zadrži postojeći spoljnotrgovinski režim sa Rusijom i Evroazijskom unijom, gde je 99 posto proizvoda na bescarinskom režimu, kao i da ga proširi, pre svega na „fijat“ automobile, pojedine vrste sira, živinsko meso, šećer i cigarete.

„S druge strane, Vučićeva poseta Moskvi i razgovori s Putinom korespondiraju sa naporima Vlade Srbije da privuče što veći broj ruskih turista i Rusku Federaciju vrati među deset najvećih emitivnih tržišta“, istakao je potpredsednik srpske vlade.

Ljajić kaže da Turistička organizacija Srbije sprovodi intenzivnu kampanju putem društvenim mreža, kao i štampanih i elektronskih medija na teritoriji Ruske Federacije i da tamo postoji sve veće interesovanje turista za dolazak u Srbiju.

„Posebno interesovanje postoji za obilazak kulturnih ruta, zdravstveni i sportski turizam, a mlađi turtisti iz Rusije sve više pokazuju želju za dolazak na EXIT festival i druge zabavne manifestacije“, rekao je Ljajić, izrazivši očekivanje da će vrlo brzo biti vidljivi konretni rezultati premijerove posete Ruskoj Federaciji.