Љајић: Вучићева посета Москви има велики економски значај

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас да посета премијера Александра Вучића Руској Федерацији, поред политичког, има и велики значај са становишта повећања спољнотрговинске размене и могућности за већи прилив руских инвестиција. Поред тога, рекао је Љајић, посета има и конкретан значај за две важне области.

„Као прво, ова посета даје нови импулс преговорима о закључењу споразума о слободној трговини између Евроазијске уније и Србије. То значи да би тај споразум могао да буде усаглашен и потписан већ током ове године“, рекао је Љајић Танјугу.

Он је додао да Србија има интерес да најпре задржи постојећи спољнотрговински режим са Русијом и Евроазијском унијом, где је 99 посто производа на бесцаринском режиму, као и да га прошири, пре свега на „фијат“ аутомобиле, поједине врсте сира, живинско месо, шећер и цигарете.

„С друге стране, Вучићева посета Москви и разговори с Путином кореспондирају са напорима Владе Србије да привуче што већи број руских туриста и Руску Федерацију врати међу десет највећих емитивних тржишта“, истакао је потпредседник српске владе.

Љајић каже да Туристичка организација Србије спроводи интензивну кампању путем друштвеним мрежа, као и штампаних и електронских медија на територији Руске Федерације и да тамо постоји све веће интересовање туриста за долазак у Србију.

„Посебно интересовање постоји за обилазак културних рута, здравствени и спортски туризам, а млађи туртисти из Русије све више показују жељу за долазак на EXIT фестивал и друге забавне манифестације“, рекао је Љајић, изразивши очекивање да ће врло брзо бити видљиви конретни резултати премијерове посете Руској Федерацији.