Одржан четврти Дигитални самит Западног Балкана

Четврти Дигитални самит економија Западног Балкана који је био фокусиран на четири главне тематске области: дигитална инфраструктура и повезаност, поверење и безбедност, дигиталне вештине и дигитална економија, одржан је у Подгорици, Црна Гора, од 11. до 13. октобра.

Самит посвећен сарадњи у области дигиталне трансформације у региону и дигиталној перспективи у контексту евроинтеграција свечано је отворила генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу.

На министарском панелу у оквиру Дигиталног самита, помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије саопштио је да да се регионални Споразум о ромингу реализује по плану упркос пандемијској кризи и да је надлежно министарство Републике Србије заједно надлежним министарствима и регулаторним телима из региона Западног Балкана спровело неопходне активности потребне за укидање трошкова роминга.

Он је подсетио да од 1. јула 2021. године, цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу одговара цени коју грађани плаћају унутар своје матичне мреже.

„Примена европског принципа „роминга као код куће“ значајно ће олакшати комуникацију и пословање у региону, али и додатно утврдити посвећеност Републике Србије регионалном умрежавању и повезивању са Јединственим тржиштем ЕУ“, рекао је Савић.

Он је нагласио и да у оквиру дигитализације као приоритетног процеса у РС, министарство за телекомуникације спроводи бројне активности у циљу постизања потпуне усклађености са одговарајућим правним тековинама ЕУ, наводећи да је усвојена Стратегија развоја информационог друштва и информационе безбедности у Републици Србији за период 2021-2026.

„У циљу развоја инфраструктуре, савременог образовања и пословања, покренути су пројекти изградње широкопојасне мреже у руралним подручјима и бежичне локалне рачунарске мреже у свим школама у Србији, као и пројекти развоја е-пословања и услуга од поверења“, навео је Савић.

У заједничкој изјави са министарског састанка у оквиру Дигиталног самита саопштено је да су економије Западног Балкана напредовале на пољу дигитализације упркос изазовима и потешкоћама изазваним пандемијом корона вируса.

У изјави се наводи да су се Акционим планом за Заједничко регионално тржиште усвојеним 2020, економије Западног Балкана обавезале да ће заједнички радити на интеграцији региона у паневропску дигиталну зону, која би требала да води дигитално вођеној економији заснованој на стандардима и пракси Европске уније.