Održan četvrti Digitalni samit Zapadnog Balkana

Četvrti Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana koji je bio fokusiran na četiri glavne tematske oblasti: digitalna infrastruktura i povezanost, poverenje i bezbednost, digitalne veštine i digitalna ekonomija, održan je u Podgorici, Crna Gora, od 11. do 13. oktobra.

Samit posvećen saradnji u oblasti digitalne transformacije u regionu i digitalnoj perspektivi u kontekstu evrointegracija svečano je otvorila generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Na ministarskom panelu u okviru Digitalnog samita, pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije saopštio je da da se regionalni Sporazum o romingu realizuje po planu uprkos pandemijskoj krizi i da je nadležno ministarstvo Republike Srbije zajedno nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovelo neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga.

On je podsetio da od 1. jula 2021. godine, cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu odgovara ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

„Primena evropskog principa „rominga kao kod kuće“ značajno će olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu, ali i dodatno utvrditi posvećenost Republike Srbije regionalnom umrežavanju i povezivanju sa Jedinstvenim tržištem EU“, rekao je Savić.

On je naglasio i da u okviru digitalizacije kao prioritetnog procesa u RS, ministarstvo za telekomunikacije sprovodi brojne aktivnosti u cilju postizanja potpune usklađenosti sa odgovarajućim pravnim tekovinama EU, navodeći da je usvojena Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period 2021-2026.

„U cilju razvoja infrastrukture, savremenog obrazovanja i poslovanja, pokrenuti su projekti izgradnje širokopojasne mreže u ruralnim područjima i bežične lokalne računarske mreže u svim školama u Srbiji, kao i projekti razvoja e-poslovanja i usluga od poverenja“, naveo je Savić.

U zajedničkoj izjavi sa ministarskog sastanka u okviru Digitalnog samita saopšteno je da su ekonomije Zapadnog Balkana napredovale na polju digitalizacije uprkos izazovima i poteškoćama izazvanim pandemijom korona virusa.

U izjavi se navodi da su se Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište usvojenim 2020, ekonomije Zapadnog Balkana obavezale da će zajednički raditi na integraciji regiona u panevropsku digitalnu zonu, koja bi trebala da vodi digitalno vođenoj ekonomiji zasnovanoj na standardima i praksi Evropske unije.